Bij Scouting Nederland wordt elk jaar uitgebreid stilgestaan bij 4 & 5 mei. Wat goed is want we mogen nooit vergeten wat er toen is gebeurd. Daarbij zijn veel onderwerpen van toen actueler dan ooit. Maar helaas kan ook dit jaar de herdenking door corona niet doorgaan als normaal omdat grote bijeenkomsten nu eenmaal niet mogen.
Toch wilde Scouting Nederland dit niet zomaar voorbij laten gaan. Daarom hebben ze gekozen om een aantal herdenkingsfilmpjes te maken. Hiermee vertellen ze het verhaal van toen maar ook van nu. Het leuke is dat ze dit samen met ons wilden doen. Dit is natuurlijk helemaal in lijn met het gedachtengoed van Scouting. Werken met jongeren voor jongeren.
Zes documentaire filmpjes
We hebben zes documentaire-achtige filmpjes voor ze mogen draaien en editten. Deze zes indrukwekkende filmpjes hebben ieder een eigen onderwerp. Zo maakte het verhaal over de jodenvervolging veel los. Je krijgt een goed idee van wat er met de joden gebeurd is. Veel hiervan weet je wel maar als het dan verteld wordt door Rudi Cortissos, die de jodenvervolging overleefde en 60 familieleden verloor, komt dit wel binnen. Rudi geeft nu les op scholen over de jodenvervolging.
Naast het verhaal van Rudi is er ook een video; 'varen voor voedsel' gemaakt waarbij schrijfster Jessica Verhagen verteld over haar boek 'Vergeten Kinderen'. Haar opa was binnenschipper en heeft met andere vrijwilligers kinderen in de hongerwinter van Reewijk naar Drenthe gevaren omdat daar nog voedsel was. Een uitermate gevaarlijke overtocht waarbij vele kinderlevens gered zijn.
Ook het verhaal 'onderduikers helpen' over het Corrie ten Boom huis in Haarlem is er eentje om te onthouden. Deze verzetstrijdster redde veel levens door mensen op de vlucht onderdak te geven. Wanneer er gevaar was moesten deze mensen binnen 30 seconden in een miniscule ruimte komen om daar te schuilen. Beklemmend en angstig.
Het filmpje 'herdenken' laat zien hoe de bergings- en identificatiedienst te werk gaat. Zij zijn vlak na de bevrijding opgericht en bestaan nu nog. Zij gaan op zoek naar de indentiteit van gevonden stoffelijke overschotten. Zo kunnen ze nabestaande vertellen wat er gebeurd is. Dit helpt hen bij de verwerking. We hebben dit in een niet zo ver verleden ook kunnen zien bij bijvoorbeeld de MH17 ramp.
Verhalen van toen ook nu actueel
Met 4 mei herdenken we niet alleen de slachtoffers van toen maar eigenlijk alle oorlogsslachtoffers. Dat veel onderwerpen van toen nu nog actueel zijn laten de laatste twee documentaire filmpjes zien. Bij de video 'herdenken' praat Jasper Molenaar, een Uruzgan veteraan, over zijn missie in Afghanistan en wat dat met hem heeft gedaan. Een vredesmissie die niet altijd voor iedereen goed afloopt.
En in het laatste filmpje vertelt Armen Melkonian waarom hij 5 jaar gelden moest vluchten uit Syrië. Een aangrijpend verhaal over hoe hij zijn familie mist maar blij is dat hij nu mag zijn wie hij is.
We zijn trots op de filmpjes 'vrijheid in herdenken' die we voor Scouting Nederland hebben gemaakt. Mooie verhalen die indruk op ons hebben gemaakt.